π

Praktische Informatie over Praag

PRAKTISCHE INFO

Alarm Praag- Als in je nood verkeert en je hebt hulp nodig van de politie of brandweer, bel dan naar het telefoonnummer 158. Maak je duidelijk in de Engelse taal of in de Tsjechische taal. Vertel duidelijk wat het probleem is en welke hulpdiensten moeten komen. De mensen aan de andere kant van de telefoon weten dan precies welke centrale ze moeten bellen zodat de hulp zo snel mogelijk kan worden geboden.

Andere handige telefoonnummers zijn:

Eertse hulp / Ambulance
Tel: 155

Politie
Tel: 158

Brandweer
Tel: 150

Autopech algemeen alarmnummer
Tel: 154

Wegenwacht: De CSFR opereert in Tsjechië als wegenwacht
Tel:               +420 261104242 

 
Feestdagen Praag - Tsjechië kent geen Katholieke feestdagen maar Slavische feestdagen. Deze wijken sterk af van onze feestdagen, dus neem deze feestdata goed door, om te voorkomen dat je voor vervelende verassingen komt te staan. Ofom juist  voor te bereiden op culturele evenementen!

Op dit moment zijn er 10 nationale feestdagen per jaar, dit zijn:

1 Januari - Nieuwjaar
1 Mei - Dag van de arbeid
5 Juli - Dag van de komst van de Slavische apostelen
6 Juli - Meester Jan Hus
28 Oktober - Onafhankelijkheidsdag
24 December - Kerstavond
25 December - 1e Kerstdag
26 December - 2e Kerstdag

Er zijn ook elk jaar een aantal "belangrijke" dagen of dagen waarop er een jaarlijks terugkerend cultureel evenement plaatsvindt:

6 Januari - Formeel eind van de kerstperiode
19 Januari - Dag die in het teken staat van een student die zichzelf in brand stak als protest tegen de Russische bezetting.
7 Maart - Geboortedag van de eerste president van Tsjecho-Slowakije, Garrique Masaryk
30 April - Heksen verbranding
5 Mei - Herdenking van de opstand tegen de nazi bezetters voor de komst van de Russen
12 Mei tot 4 Juni - Internationaal muziekfestival met klassieke muziek in Praag
September - Praags Mozart Festival
17 November - Herdenking van de Fluwelen Revolutie - einde van het communisme
5 December - Sinterklaas

 
Geld en Fooien Praag - Praag is voor veel Nederlanders een zeer betaalbare stad. Hoewel Tsjechië als nieuwste lidstaat tot de Europeese Unie behoort, is de Euro nog niet ingevoerd. Verwacht wordt dat dit rond 2009-2010 gaat gebeuren. De nationale munt, de Tsjechischë kroon, is onbeperkt inwisselbaar. Eén Euro is ongeveer gelijk aan 28 CZK. Zie www.gwk.nl. Als je met de auto naar Praag gaat, moet je zeker in een van de vele kleine dorpjes die je onderweg tegenkomt gaan eten, daar kan je namelijk, voor een spotprijs héérlijk eten.

Maar zoals het voor elke vakantie geldt, je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Je kan natuurlijk gaan eten in het allerbeste restaurant of iets gaan drinken in de meest trendy cafés. Het prijsniveau is dan nog steeds lager dan in gelijkwaardige Nederlandse gelegenheden. Probeer je alleen niet voor te doen als toerist, de kans is groot dat je dan teveel betaald voor een drankje. 


Wisselen
Het is mogelijk je Nederlandse euro’s in Tsjechië om te wisselen. Je kunt dit doen bij de grens, bij banken en wisselkantoren in het land. Banken wisselen meestal tegen een voordeligere commissie (ongeveer 2-3 %) dan wisselkantoren (9 %), maar de rijen zijn er vaak langer . Sommige wisselkantoren zijn 24 uur per dag open. Banken zijn geopend van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 17:00. Als je buiten deze tijden om geld wilt wisselen, kun je terecht bij Bureau de change in het centrum van Praag. Bewaar altijd de nota die je ontvangt bij het wisselen, deze wordt soms bij het terugwisselen gevraagd.


Pinautomaten
Met de Nederlandse bank- en giropassen kun je bij ruim 1.800 geldautomaten met het Maestrologo geld opnemen en betalen bij ruim 10.000 verkooppunten met dat logo (betaling meestal gaat dan meestal d.m.v. handtekening). Pinautomaten zijn te vinden in alle grotere steden.


Fooien
Het is in Tsjechië normaal om fooi te geven. Geef in een restaurant tussen de 5% en 12%. Laat het niet op tafel liggen maar tel het bij de rekening op, dit is gebruikelijk in Tsjechië. Fooien zijn een wezenlijk deel van de inkomsten van horecamedewerkers. Betaal je met een creditcard, probeer dan de fooi toch in cash te geven, om er zeker van te zijn dat degene, die je (goed) bediend heeft, hiervoor wordt beloond en niet de restauranteigenaar. Verder staat het niet netjes om extreem veel fooi te geven. Je komt dan over als zijnde een patserige buitenlander. Daar houdt de plaatselijke bevolking niet van. Ze vatten het namelijk op als een belediging, hou het dus bij maximaal 20%.